anorexia

Ouders van AN-jongens


Er is heel veel informatie te vinden over de eetstoornis anorexia. Ook kun je overal handleidingen vinden voor het herkennen van anorexia. Voor jongens met anorexia is minder (Nederlandse) informatie beschikbaar. Hieronder volgen wat tips voor ouders met een zoon die mogelijk een eetstoornis aan het ontwikkelen is.

Geef positieve aandacht aan een negatief zelfbeeld. Vertel je zoon dat de reclame in de media niet op de realiteit berust. Help je kind om zijn lichaamsvorm te aanvaarden, of hij nu dik of dun is. Help hem met gezonde voeding. Geef geen patat of pizza als je kind zichzelf te dik vindt.

Als je zoon veel interesse heeft (gehad) in mannelijke actiefiguren (Spiderman, Star Wars, Popeye) kan het zijn dat hij deze figuren heeft geïdealiseerd. Laat hem weten dat dit fantasiefiguren zijn. De gespierdheid van deze supermannen komt niet overeen met de werkelijkheid. Leg Popeye maar eens naast een foto van een ver gevorderde bodybuilder. Zo kun je voorkomen dat hij zijn idealen op onrealistische beelden baseert.

Praat met je kind over zijn gevoelens. Laat hem merken dat het goed is om ze te uiten. De meeste jongens met eetstoornissen zijn niet goed in het uiten van gevoelens. Oefen in luistervaardigheden. Soms kun je aan de lichaamstaal al veel zien. Het is nog beter om een mannelijk figuur dit te laten doen.  Op den duur beseft je kind dat een man ook best intimiteit en gevoel mag tonen en dat dit eigenlijk heel normaal is.

Informeer je zoon over eetstoornissen. Veel mannen hebben daar een heel ander idee over. Je kunt zelf ook veel bijleren over eetstoornissen in het algemeen, maar ook meer te weten komen over eetstoornissen bij mannen. Deel hetgeen je te weten komt met je zoon. In eerste instantie zal je zoon het bespreken van een eetstoornis wel gênant vinden. Laat niets je ontmoedigen. Probeer hem aan te sporen erover mee te praten.

Als je merkt dat de eetstoornis van je kind de overhand krijgt, zorg dan dat hij een goede behandeling krijgt door een deskundige. Je kunt hiervoor bij verschillende klinieken terecht, maar het zou goed zijn als er een kliniek is die meerdere jongens in behandeling heeft. Zo kan hij contact maken met lotgenoten en voelt hij zich minder alleen. Het kan zijn dat artsen in eerste instantie wat terughoudender zijn, maar als jij als ouder achter een behandeling staat, moet je echt aandringen op een behandeling. Overtuig je kind dat een behandeling nodig is. Het kan zijn dat zelfs hij er niet achter staat. Druk je bezorgdheid uit en bedenk manieren om hem te beïnvloeden. Spreek hem aan over alles wat je hebt gezien van zijn gestoord eetgedrag. Wees niet te mild uit angst voor een kwade reactie. Wees hier wel op bedacht.
Voeg je eigen tip toe »
Copyright 2006 - 2016 - NewEgo B.V.

12 stemmen / gem. score 2.5
Mijn tip toevoegen Relelateerde links Meer onderwerpen » « vorigeverder »